Bakımsız Klima Hasta Ediyor!

on
Categories: Haberler

Makine Mühendisleri Odası uyardı!

 

Isıtma Soğutma ve Havalandırmanın en önemli ürünlerinden birisi olan klima konusunda Makine Mühendisleri Odası’ndan uyarı geldi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olan Makine Mühendisleri Odası, klima kullanıcılarına bakımlarını yılda en az 2 kere yapmalarını gerektiğini belirterek, aksi takdirde klimaların hastalığa davetiye çıkardığını bildirdi. Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Varlık Özerciyes, bakımı yapılmayan klimaların baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, burun kanaması, yüz felci, astım, alerji ve lejyoner gibi ciddi hastalıklara yol açabileceğini anlatarak, şunları söyledi:

Klimaların COP değeri 3,6 ve SEER değeri 3,2 olmalı

 

“Isıtma veya soğutma amacıyla yanlış sıcaklık değerlerinde çalıştırılan ve iç ünite bakımları, temizlikleri düzenli yapılmayan, ortam içinde uygun olmayan hava akımları yaratan klimalar sağlık açısından ciddi riskler yaratmaktadır. Klimaların kullanılacak mekânın kapasitesine göre seçilmesi ise bu noktada büyük önem kazanmaktadır. Klima seçerken mekânın özellikleri, hacmi, ışık alma ve yalıtım durumlarının göz önüne alınması ve kurulum sırasında da en az enerji kaybına neden olacak bölgelerin tespit edilmesi gerekmektedir. Yaz aylarında soğutma amacıyla kullanılan klimaların montajında, kuzey cephesi ve güneş ışığını en az alan noktaların tercih edilmesi gerekmektedir.

Klima satın alırken, cihazın verimi, enerji tüketim sınıfı ve montajı yapılacak mahallin toplam yüküne uygun olarak seçilmesine dikkat edilmelidir. Hem verimlilik hem de enerji tasarrufu için A+ enerji sınıfındaki cihazlar seçilmelidir. Cihazların, enerjinin soğutmaya dönüştürülme performansını ifade eden COP değeri 3,6 ve enerji tasarruf oranı anlamına gelen SEER değeri ise 3,2 olmalıdır.

Klimaların yaz-kış mevsimlerine girerken, yılda en az 2 kez periyodik bakımlarının yapılması gerekir. Bakımı yapılmayan klimalar baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, burun kanaması, yüz felci, astım, alerji ve lejyoner gibi ciddi hastalıklara yol açabilir.”